“Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet komen overvliegen,

    maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar”

 

                                                                                                 Chinees gezegde

Scheiding

Wij gaan scheiden. Hoe kunnen we onze kinderen het beste begeleiden?

​Ik heb nog heel veel last van mijn scheiding. Hoe moet ik verder?

 

Ziekte

Ik word niet beter. Hoe en wanneer vertel ik dit aan mijn kinderen?

Ons kind is ongeneeslijk ziek. Hoe moet dat nu met onze andere kinderen?

Overlijden

Hoe vertel ik onze kinderen dat hun mama doodgaat?

​Mijn partner is overleden. Ik weet niet hoe ik verder moet zonder hem. Wat nu?​

Ons levenspad is gekleurd door allerlei soorten ervaringen; ook van verlies. Bij een groots en ingrijpend verlies worden we soms zó overspoeld door emoties, dat we even de weg kwijt zijn; of elkaar. Hoe kunnen we zo’n groot verlies aangaan? Of, zoals een moeder mij vroeg na het overlijden van haar pasgeboren kindje: “Hoe moet ik rouwen?”.

 

Binnen mijn praktijk heet ik een warm welkom aan kinderen en volwassenen die te maken hebben met een verlieservaring. Verlies rondom scheiding, gezondheid en/of (naderend) overlijden.

Rouwen is heel hard werken. Maar hoe doe je dat?

 

Het werkelijk aangaan van je verdriet is niet om te vergeten of het verlies achter je te laten. Maar om het verlies te integreren in je levenspad zodat je weer verder kunt gaan. De rauwe randen van rouw verzachten en je raakt geleidelijk aan niet meer overspoeld door verdriet. Ik begeleid je graag bij dit proces.

 

Gezinnen geconfronteerd met een groot verlies hebben vaak moeite elkaar te blijven ontmoeten; en er voor elkaar te zijn. Ouders verliezen de behoeftes van hun kinderen uit het oog. 

Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen. Ze zijn nog afhankelijk van hun omgeving, voelen uit loyaliteit naar de ouder(s) toe niet altijd de ruimte om hun verlies aan te gaan, en hebben vaak nog geen referentiekader. Soms lijkt een kind of jongere er ogenschijnlijk goed mee om te gaan, maar zet het verlies zich zodanig vast dat het kind jaren later alsnog vastloopt. En wat voor een ouder klein kan zijn, lijkt voor een kind een bijna onoverkomelijk verlies.

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren veel baat hebben bij het delen van hun verlies met lotgenoten. Daarom organiseer ik in mijn praktijk ook lotgenotencontactgroepen voor kinderen en jongeren bij verlies door scheiding en bij verlies door overlijden. Deze bijeenkomsten vinden desgewenst op school plaats.

 

Rouw- en verliesbegeleiding is een korte interventie en geen langdurige therapie. Indien er andersoortige specialistische hulp nodig is, verwijs ik door.   

Annette de Boo - Begeleiding bij rouw en verlies -  Praktijk@AnnettedeBoo.nl  -  Vlietweg 15  2266 KA  Leidschendam / Voorburg  -  06-36208779